Dintele este alcatuit din mai multe parti anatomice si tesuturi:

Coroana este partea superioara a dintelui, singura vizibila in mod obisnuit. Forma coroanei determina functia dintelui.  De exemplu, dintii frontali au forma de dalta, pentru a musca si taia, caninii sunt ascutiti pentru a sfasia ,iar molarii au o suprafata special destinata mestecatului.Coroana este alcatuita din smalt,dentina si pulpa coronara.

Jonctiunea mucogingivala reprezinta linia de intalnire a dintilor cu gingia. In lipsa unui periaj corect si a folosirii atei dentare, jonctiunea mucogingivala este zona in care se acumuleaza initial placa bacteriana, ducand la afectiuni gingivale.

Radacina este partea dintelui aflata in interiorul osului maxilar. Radacina are rol de fixare a dintelui in os.Ea este alcatuita din cement,dentina si canal(e)radiculare.

Paradontiul este tesut care inconjoara dintele si ajuta la sustinerea sa in os. Paradontiul superficial este reprezentat in principal de gingie, in timp ce paradontiul profund conecteaza radacina dintelui de os.

Pulpa este tesutul moale aflat in interiorul tuturor tipurilor de dinti, care contine terminatii nervoase si vase sanguine.

Related Posts

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Please fill the required fields*